Jdi na obsah Jdi na menu
 


Drozdí žír dle pana Karla Vaďury

26. 5. 2009

Dlouho předtím, než se objevila první průmyslově vyráběná krmiva a instatní směsi, chovatelé hmyzožravých ptáků byli odkázáni sami na sebe.  Příprava krmiva zabrala nemálo času a i proto byl chov hmyzo a plodožravých opravdu jen pro nadšence a specialisty.  Základ krmiva těchto ptáků tvořily různé směsi strouhaného vejce, masa, mrkve, tvarohu – souhrnně nazývané jako tzv. drozdí žír.

Drozdímu žíru je však řada chovatelů věrná i dnes. Jedná se o bohaté a hodnotné krmivo, které ptákům chutná a navíc v době toku, hnízdění a odchovu mladých může být nenahraditelné. Je to vlastně stejný případ jako při chovu zrnožravých ptáků (např. papoušků), kdy uvažujeme, zda podávat domácí vaječnou míchanici s vařeným vejcem anebo ptáky naučit na průmyslově vyráběnou vaječnou směs, která se nekazí, její výroba nám nezabere čas a je obohacená o různé vitaminy a stopové prvky.  Tuto otázku nechť si každý chovatel rozhodne sám…

 Recept na osvědčený drozdí žír mi prozradil pan Karel Vaďura. Zde ho uvádím:

2 díly strouhané mrkve

1 díl strouhaného vařeného vejce

1 díl mravenčích kukel

1 díl strouhaného vařeného kuřecího srdce

1 díl sušených (drcených) nebo rozmrazených bobulovin

Strouhaný čerstvý tvaroh

Sušené gammarusy

Moučka z garnátů/krevet  (lze nahradit vojtěškovou moučkou nebo sušenými kopřivami)

Tvaroh si pan Vaďura připravoval také sám, podle receptu Ing. B. Holušy:

Svaříme mléko – je třeba dobře míchat, protože se snadno připaluje!  Používáme výhradně domácí mléko přímo od krávy. Z trvanlivého, krabicového mléka, které je velmi „ošizené“, nevyrobíme téměř nic. Do ještě horkého mléka nakapeme citronovou šťávu. Mléko se srazí a vytvoří malé hrudky tvarohu. Přecedíme, propláchneme. Tvaroh není lepkavý, nedá se mazat, je spíše granulovitý a dobře se strouhá. V lednici vydrží asi 3 dny. Tvaroh je velmi chutný a ptáci ho skvěle berou.

 Čisté mravenčí kukly můžeme získat několika způsoby. Nejjednodušší je mraveniště překlopit dvěma květináči – jeden je menší a zapadá do druhého, čímž vzniká mezi nimi mezera. Mravenci sami nanosí kukly mezi oba květináče, kde je snadno posbíráme (je to však náročné na čas a moc kukel tak nezískáme). Další možností je hlínu i s mravenci a kuklami na chvilku dát do mikrovlnnné trouby. Mikrovlny mravence zabijí. (Kukly ale stejně musíme sami přebrat od hlíny). Nejrychlejší je nasbírané kukly nasypat do vody. Hlína klesne ke dnu, kukly naopak plavou na hladině, kde je můžeme posbírat. Pak je rozložíme do tenké vrstvy např. na plech na pečení a dáme na sluníčko. Kukly proschnou a dospělí mravenci se většinou rozutečou před přímým slunečním žárem a rozpáleným plechem. Krevetovou moučku a sušené gammarusy můžeme sehnat v rybářských potřebách. Na Internetu např. www.chytiljsem.cz.

Drozdí žír je jedna z možností, jak krmit naše opeřené miláčky. Přinejmenším je to jeden ze způsobů, jak ptákům obohatit a zpestřit krmnou dávku. Ptákům samotným většinou chutná, jen je třeba poskytnout jim čas, aby se směs naučili brát. Vyzkoušejte sami a uvidíte!

Pozn: tento článek (spolu s fotkami krmiv) najdete také na webu věnovaném měkkožravému ptactvu na tomto odkazu:

http://hmyzozrave-ptactvo.chovzvirat.com/krmivo/drozdi-zir-dle-pana-karla-vadury.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA